Finalisten Schoonmaker van het Jaar verkiezing

De afgelopen maand heeft de jury alle 20 halve finalisten voor de Schoonmaker van het Jaar verkiezing bezocht. Op basis van dit bezoek én de criteria heeft de jury vijf Belgische finalisten en vijf Nederlandse finalisten bepaald. Nu is de vraag: Wie worden de Schoonmakers van het Jaar 2017 voor België en Nederland?

Aan de jury de moeilijke taak om de winnaars aan te wijzen. Elke inschrijving voor Schoonmaker van het Jaar gebeurt op basis van criteria zoals inzet, betrokkenheid, motivatie, opleiding, ervaring en kennis(overdracht). Juryleden geven de ingediende kandidaten individueel op basis van de criteria cijfers. Die cijfers komen bijeen en worden nogmaals besproken. Uit alle kandidaten kiest de onafhankelijke jury zo tien halve finalisten voor België en tien halve finalisten voor Nederland. Zij krijgen een bezoek van één van de juryleden, waarbij het jurylid vaak met opdrachtgever, schoonmaakbedrijf en natuurlijk de schoonmaker zelf praat en de balans opmaakt. Ook dan spelen de eerder genoemde criteria weer een belangrijke rol. Schoonmakers zijn best nerveus voor zo'n bezoek, maar vinden het ook leuk. “Ik vind het al een eer op zich dat ik word gezien”, aldus één van de schoonmakers. De jury van de verkiezing van Schoonmaker van het Jaar bijeen om alle halve finalisten door te spreken en te beoordelen op basis van de criteria.

Schoonmaker werkt toch niet op de werkvloer

Soms komen juryleden bijzondere situaties tegen. Zoals een erbarmelijk hotel, waar de schoonmaker in kwestie toch er het beste van maakt. Of een schoonmaker die toch niet daadwerkelijk op de werkvloer blijkt schoon te maken. Terwijl dat wel een vereiste is in de criteria. Dan valt die betreffende schoonmaker helaas af. Na de bezoeken, leggen de juryleden hun bevindingen en de scores naast elkaar. Die beraadslaging is moeilijk genoeg, want de 20 halve finalisten zijn nu eenmaal niet voor niets zo ver gekomen. De hamvraag dan: Wie zijn de vijf finalisten voor België en wie zijn de vijf finalisten voor Nederland? Uit dat beraad, waarbij de juryleden niet over een nacht ijs gaan, zijn de onderstaande namen gerold.

De vijf finalisten van België (in alfabetische volgorde)

Marinio Babel 

Woonplaats: Malle Werkzaam bij: Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef

Jury: “Het begint allemaal met mij, beseft Marinio. Als ik mijn werk niet goed doe, draait het schoonmaken van de bedden niet goed en komen we allemaal in de problemen. Hij neemt daarbij zijn verantwoordelijkheid en straalt rust uit. Hij weet prioriteiten te stellen en spreekt zelfs artsen aan als die iets niet goed doen. Hij heeft de job van zijn leven en fietst in weer en wind met plezier naar zijn werk. De hele instelling staat als één blok achter zijn kandidatuur.”

Bart De Lie

Woonplaats: Zwijnaarde Werkzaam bij: Belcco/vliegende ploeg glasbewassing

Jury: “Bart is een a-typische kandidaat. Hij was eerder niet geïnteresseerd in de schoonmaak, maar sprong een keer in toen daarom werd gevraagd. Hij vond het tof en besloot in de schoonmaak te blijven. Hij kneedt teams, werkt nieuwe mensen in, stuurt bij als de kwaliteit niet goed is en heeft alle formulieren al klaarliggen als de ploeg moet beginnen. Maar hij zoekt bijvoorbeeld ook oplossingen voor het beter schoonmaken van tapijt. Het schoonmaakbedrijf volgt hem blind als die oplossing eenmaal is gevonden. Sinds een paar maanden verzorgt hij ook glasbewassing. Het zaakverantwoordelijke noemt hem de ogen, oren en handen van het schoonmaakbedrijf.”

Mandiang Tida Kote

Woonplaats: Brussel Werkzaam bij: EW Facility Services/Pullman Brussels Midi

Jury: “Mandiang is nog niet zo lang in België, maar ze heeft in die tijd een bijzondere indruk gemaakt bij het schoonmaakbedrijf en het hotel. De verantwoordelijken daar beginnen te stralen als ze het over haar hebben. Ze maakt 17 kamers per dag schoon, is ongelofelijk efficiënt, maar ook zeer vriendelijk. Ze is een echte moeder die er rondloopt. Ze leidt collega's op, brengt rust in de groep en leidt gasten rond als dat nodig is. Ze is intrinsiek gemotiveerd en blij met de kansen die ze in België heeft gekregen. Schoonmaken zit in haar bloed. Ze wil elke dag een goed resultaat neerzetten.”

Monika Lata

Woonplaats: Wilsele Werkzaam bij: Vectro Herent

Jury: “Het is een echte Poolse. Ze heeft een keer becijferd dat ze 30.000 stappen per dag zet. Ze werkt heel hard. Bakt zelfs taarten voor de mensen. Ze werkt op meerdere locaties, ook bij studenten. Ze voedt hen dan ook maar op en zorgt er bijvoorbeeld voor dat ze de afwas oppakken. In de garage waar ze ook schoonmaakt, kon je, bij wijze van spreken, van de vloer eten. Zo schoon was het er. Zij werkt beginnende collega's in. Ziet zij een kandidaat niet zitten, dan krijgt deze ook geen aanstelling. Het schoonmaakbedrijf loopt weg met haar. We zijn een gezegend bedrijf dat we haar in dienst hebben, vertelden ze.”

Nazmiye Yumer

Woonplaats: Brussel Werkzaam bij: EW Facility Services/La Royale Lodge Group

Jury: “Nazmiye komt oorspronkelijk uit Bulgarije. Ze verzorgt de schoonmaak onder andere in een studentenhotel in Leuven. Ze straalt trots uit, ondanks het oude pand waarin ze werkt. Ze geeft gebreken door en is vasthoudend in haar meldingen als dat nodig is. Ze heeft zelfs onderhandeld dat het linnen twee dagen sneller roteert, voor dezelfde prijs. Het is een stralende persoonlijkheid.”

De vijf finalisten van Nederland (in alfabetische volgorde)

Gladys Amoah

Woonplaats: Amsterdam Werkzaam bij: EW Facility Services/Ibis Amsterdam Centre Hotel

Jury: “Ze is enorm trots op haar deel van het hotel. Ze levert ook heel erg goed werk af. Ze was in tranen toen ze hoorde dat ze halve finalist is, maar nu mogen we haar ook verwelkomen in de finale. Ze heeft geen supervisor die haar aanstuurt. Ze maakt haar eigen planning en is eigenlijk de moeder van de groep. Ze neemt dan ook nieuwe medewerkers onder haar hoede. Aan hen laat ze zien hoe het moet. Dan pakken ze samen de schoonmaak op en vervolgens moet de ingewerkte nieuwe medewerker het zelf doen.”

Ivanka Besirevic-Curcic

Woonplaats: Alblasserdam Werkzaam bij: Hago Next/Oceanco Jury: “Ivanka werkt in een omgeving waar droomschepen worden gemaakt. Stel je de schepen voor een in hangar met aan de zijkant galerijflats. Onderaannemers van allerlei nationaliteiten zijn er aan het werk en er komen ook klanten vanuit alle werelddelen over de vloer. Het kan er soms een bende zijn met stof en troep om de boot, maar zij maakt alles weer spic en span. Ze heeft ook representatieve functie naar klanten toe. We waren echt van haar onder de indruk.”

Janice Goossens

Woonplaats: Oudewater Werkzaam bij: Dejo Schoonmaakorganisatie/Jan van Dam Transport/Stadskantoor Gemeente Oudewater

Jury: “Wat een heerlijk persoon om bij in de buurt te zijn. Ze is van oorsprong Schots, werkt ondermeer bij het transportbedrijf en iedereen loopt daar met haar weg. Bij het transportbedrijf troffen we in de kleedkamer geen enkele methodefout aan. Hoe krijg je het in die omgeving met trucks en overalls voor elkaar? Medewerkers en directie van het transportbedrijf dragen haar op handen. Echt met recht een schoonmaaktopper.”

Hassan el Hachimi

Woonplaats: Amersfoort Werkzaam bij: Asito Medical Noord West/Universiteit Utrecht

Jury: “Nog zo'n topper. Hassan is een supervrolijke man. Hij pakt de moeilijkste vloeren aan en gaat daarbij net zover totdat hij een oplossing heeft gevonden. Zijn favoriete dag is de maandag, omdat hij dan weer aan de slag mag met vloeren. Als Hassan vindt dat een bepaalde vloer moet worden opgepakt, dan mag hij dat gewoon in gang zetten. De facturatie komen we later dan wel uit, zegt de opdrachtgever. Dat straalt vertrouwen uit. Hij is een ambassadeur voor het schoonmaakvak.”

Peter van Nuenen

Woonplaats: Hengelo Werkzaam bij: Hago Food & Industry/Friesland Campina

Jury: “Peter overtreft het aantal werkzaamheden dat je normaal gesproken zou kunnen oppakken in een uur schoonmaken in de fabriek. Dat komt door zijn ervaring, maar hij werkt toch heel netjes. Hij werkt steady en heeft een eigen werkmethodiek ontwikkeld. Dat in een omgeving waar je soms in 60 meter hoge torens moet klimmen. Daar zitten strenge veiligheidseisen aan vast. Ook omdat melkpoeder zeer brandbaar is. Peter is daarom streng als hij nieuwe medewerkers traint, maar ook geduldig. Hij is praktisch en intelligent. Een kanjer van een man die de veiligheidslat hoger legt dan menig veiligheidsdeskundige.”

Wilt u bij de finale zijn?

Wie worden de Schoonmakers van het Jaar 2017 voor België en voor Nederland? Op 7 december worden tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Ketelhuis in Eindhoven de prijzen uitgereikt. U kunt daarbij zijn. U kunt u aanmelden via http://www.goldenserviceawards.nl/schoonmaker-van-het-jaar/bijwonen-verkiezing-2017-7-dec-2017


20 genomineerden Schoonmaker van het Jaar award 2017

De jury van de Golden Service Awards heeft uit een zeer groot aantal aanmeldingen de 10 halve finalisten voor België en 10 halve finalisten voor Nederland gekozen. Stuk voor stuk toppers die nu bezocht gaan worden om te zien wie er doorgaan naar de finale van Schoonmaker van het Jaar 2017.

De juryleden kozen de 20 niet zomaar uit. Zij deden dat door op basis van de criteria de inzendingen kritisch te beoordelen. Zij gaven punten op de onderdelen inzet, betrokkenheid, motivatie, opleiding(en), ervaring, kennis(overdracht), vaardigheden, actief op de werkvloer, relatie en communicatie met opdrachtgever, leidinggevende en eigen team, plannen en organiseren, het ‘kunnen lezen’ van het werkprogramma en gastvrijheid.

10 genomineerden België voor Schoonmaker van het Jaar 2017 (in alfabetische volgorde)

Abdelhamid (Hamid) Ahkim

Woonplaats: Antwerpen
Werkzaam bij: Gom/Exxonmobil Antwerpen

Peggy Walgraef van Gom schreef Hamid in. “Hamid is een gedreven schoonmaker. Bij ExxonMobil is safety zeer belangrijk. Hamid is daar echt een voorbeeld in. Hij leidt al onze schoonmakers op, op het vlak van safety. Hij neemt de lead en hij doet dat super! De klant waardeert dit enorm. Als het niet veilig is volgens de procedures van Exxon, zal Hamid ook niet starten of laten starten met de taken. Hamid heeft het gevoel dat alles netjes moet zijn, aangenaam voor de medewerkers op de site. Hij gaat zelf op zoek naar bijvoorbeeld een systeem of een materiaal om een bepaalde taak beter of veiliger te kunnen uitvoeren. Hij komt vervolgens zelf met voorstellen. Zeer goed. Hij neemt ook de tijd om iedereen de nodige tijd en aandacht te geven als daar nood aan is.”

Marinio Babel
Woonplaats: Malle
Werkzaam bij: Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef

Hilde Vandewege komt met de naam Marinio Babel. “Een tweetal jaar geleden kwam Marinio in dienst. Een potige kerel met een apart accent. Hij moest zijn plaats verdienen als enige man in een schoonmaakteam vol vrouwen, maar al snel veroverde hij de harten van alle dames van zijn team en ook daarbuiten. Hij is attent, behulpzaam, immens charmant, altijd vriendelijk en rustig en niets is hem te veel. Toen we de wedstrijd intern bekend maakten was het snel duidelijk dat er maar één kandidaat in aanmerking kon komen. Dat is Marinio. Hij is begaan met zijn werk en kijkt ook over de grenzen heen. Hij helpt wanneer hij iemand ziet die hulp nodig heeft. De frustratie bij anderen ‘verdwijnt’ door zijn aanpak. Zijn inzet wordt dan weer beloond door een glimlach van andere medewerkers, verpleegkundigen en artsen, die hem graag zien komen.”

Caroline Baeyens
Woonplaats: Hasselt
Werkzaam bij: Atalian/De Watergroep Hasselt en Bilzen

Kelly Bruno droeg Caroline Baeyens voor. “Caroline verdient het om Schoonmaker van het Jaar te worden omdat haar werk in al die jaren elke dag opnieuw weer in orde is. Ze verdient dit echt omdat deze dame zeer bescheiden is als je haar een compliment over haar werk geeft. Elke dag zegt ze: Ik doe gewoon mijn job. Nu is schoonmaken soms niet gemakkelijk, maar ze doet dit echt met hart en ziel. Ze toont inzet door er gewoon weer elke dag te zijn. Het effect hiervan is dat haar werk elke dag opnieuw weer in orde is. Ze kan er niet tegen als ze ergens nog een tikje vuil vindt. Ze heeft haar doek steeds bij haar om dit op te kuisen. Je kan er dus echt bij wijze van spreken elke dag van de vloer eten.”

Bart De Lie
Woonplaats: Zwijnaarde
Werkzaam bij: Belcco/vliegende ploeg glasbewassing

Geert Van Acker heeft Bart De Lie voorgedragen. “ Hij levert naast een perfecte kwaliteit, extra's aan de klant. Hij is pro-actief en promoot onze firma ook naast het werk. Geert levert kwaliteit en zorgt ervoor dat de klant op de hoogte is van de toestand van zijn gebouw. Hij geeft hierbij tips om de leefomgeving te verbeteren. Denk aan afvalbeheer, dieptereinigingen en geuroplossingen. Hij promoot en geeft leads intern door. Communiceert zeer goed bij de klant en brengt info glashelder naar kantoor. Is uitermate flexibel in werkuren bij onze vliegende ploeg. Hij zeer leergierig en straalt positivisme uit op zijn collega's.”

Samiha Hamich
Woonplaats: Brussel
Werkzaam bij: EW Facility Services/Hotel Hilton

Wendy de Louw vertelt over Samiha Hamich: “Samiha is een behulpzame medewerker die denkt aan haar medecollega’s. Nadat ze haar eigen werk af heeft, kijkt en vraagt ze altijd aan haar collega’s of ze extra hulp kunnen gebruiken. Ze is een flexibele medewerkster die altijd met een glimlach komt werken. Ze is altijd vriendelijk naar andere collega’s, gasten en de opdrachtgever. Mocht ze bij een stay over-kamer gasten aantreffen, dan vraagt ze altijd of alles naar wens is. Als dit niet zo is, schakelt ze direct met haar leidinggevende. Samiha is heel leergierig. Zo is ze heel benieuwd naar andere producten in de schoonmaak. Een voorbeeld hiervan is een nieuwe geurluchtverfrisser. Samiha kijkt altijd vooruit en streeft naar continue verbetering.”

Monika Lata
Woonplaats: Wilsele
Werkzaam bij: Vectro Herent

Zaakvoerder Bart Dunon van schoonmaakbedrijf Vectro draagt Monika Lata aan. “Monika is van haar leven al 16 jaar aan het schoonmaken. Haar ervaring gaat over verschillende soorten schoonmaak en klanten. Zij heeft ervaring in het schoonmaken van kantoren, in het werven, bij laboratoriums, bij cleanrooms, in het boenen, ramen wassen en polymeren. Hierdoor kan zij gemakkelijk nieuwe mensen opleiding en bijsturen.” Monika heeft maar één ding voor ogen, stelt Dunon. “Dat is een topservice geven aan haar klanten. De kwaliteit van haar werk is zeer goed. Zij heeft een ongelofelijk commitment met haar klanten. Zij is een voorbeeld voor al onze schoonmakers. Niets is teveel voor Monika. Haar inzet werkt aanstekelijk bij andere schoonmakers.”

Ayten Ismail Mustafa
Woonplaats: Gent
Werkzaam bij: Glaswasserij/schoonmaak Boone/Wanty Gent en Be Mobile Melle

Wanda Boone heeft Ayten Ismail Mustafa ingeschreven. “Ayten is een vrouw die elke dag opnieuw er staat. Vol enthousiasme en telkens met een mooie glimlach. Ze wordt door iedereen graag gezien. Als werkgever kan ik op haar rekenen. Ze doet haar werk fantastisch. Ze is nooit ziek en altijd stipt. Een sterke vrouw met een erg mooie inborst. Ayten kan met iedereen samenwerken. Ze is onze langste werkneemster en kan haar alle werk toevertrouwen zonder dat ik me zorgen hoef te maken. De klanten dragen haar op handen en kijken telkens uit naar haar komst. Klanten vragen via via specifiek naar haar. Ze is altijd stipt, correct en haar werk is altijd in orde. Geen dag afwezig tijdens het jaar. Ayten kan met alle soorten mensen overweg en heeft een enorme draagkracht. Ze is altijd stipt, correct en haar werk is altijd in orde.”

Mandiang Tida Kote
Woonplaats: Brussel
Werkzaam bij: EW Facility Services/Pullman Brussels Midi Wendy de Louw verhaalt over Mandiang Tida Kote. “Tida is een zeer gemotiveerde medewerker. Ze heeft een rustige en aangename persoonlijkheid. Je kan altijd op haar rekenen. Ze voert haar taken uit naar wens van zowel de opdrachtgever als haar leidinggevende. Tida is inzetbaar op regieopdrachten binnen haar vaste werkplaats. Dat maakt dat ze alle voorkomende taken in het hotel kan uitvoeren. Als er extra werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, dan voert Tida deze perfect uit. Ze levert haar werk punctueel af en met grote trots. Tida wil doorgroeien tot supervisor en is daarom zeer kritisch en punctueel op haar eigen afgeleverde werk.”

Nazmiye Yumer
Woonplaats: Brussel
Werkzaam bij: EW Facility Services/La Royale Lodge Group

Wendy de Louw komt als laatste met het verhaal van Nazmiye Yumer. “Nazmiye is erg autonoom en neemt veel initiatief. Ze vraagt dagelijks bij de opdrachtgever wat zijn behoefte aan werkzaamheden die dag zijn en laat steeds een goede kwaliteit zien. Ze is erg zelfstandig en trekt haar plannetje wel. Als er extra hulp nodig is, werkt Nazmiye samen met haar collega’s. Ook als de uit te voeren taken niet tot haar takenpakket behoren. Het is een zeer betrokken, onvermoeibaar, respectvolle, punctuele, lieve en dienstvaardige collega. Nazmiye geeft het beste van zichzelf en werkt met haar collega’s in harmonie om zo de dienstverlening op een hoger niveau dan verwacht door en bij de opdrachtgever te brengen.”

Karine Verstraeten
Woonplaats: Oudegem
Werkzaam bij: AZ Sint Blasius Dendermonde Marc J.G.J Peeraer van Alpheios Belgium droeg Karine Verstraeten voor. “St Blasius heeft alle schoonmaaksters in eigen beheer. Karine is een gevestigde waarde binnen de schoonmaakdienst, een echte referentie. Zij heeft een ultieme voorbeeldfunctie. Al haar professionele skills kunnen ingezet worden in het ganse schoonmaakgebeuren. Dit wordt geapprecieerd van the bottom to the top van de organisatie. Haar betrokkenheid uit zich in een soort gerust gevoel. Iedereen weet als Karine in de buurt is dat alles in orde komt. Zelfs in de meest penibele situaties. Het is een natuurtalent op gebied van schoonmaken. Haar motivatie is dat ze echt de goede handelingen in huis heeft om iets proper te maken. Maar ze kan ook iets organiseren. Zij is eigenlijk de derde officieuze ploegleidster.”

10 genomineerden Nederland Schoonmaker van het Jaar 2017 (in alfabetische volgorde)

Gladys Amoah
Woonplaats: Amsterdam
Werkzaam bij: EW Facility Services/Ibis Amsterdam Centre Hotel

Wendy de Louw stelt Gladys Amoah aan ons voor. “We kunnen er altijd op vertrouwen dat Gladys aanwezig is. Bij de morning meeting is ze een echte toevoeging. Ze geeft waar nodig input en luistert goed naar wat de extra werkzaamheden en andere aandachtspunten zijn. Wanneer de supervisors haar later vragen wat het extra werk is, weet ze deze vraag altijd te beantwoorden. Het extra werk pakt ze serieus op en ook de stay over-kamers komen niets te kort. Het extra werk bestaat onder andere uit periodieke werkzaamheden en aandachtspunten die tijdens de morning meeting besproken worden. Bijvoorbeeld plinten afstoffen of badkamer muren extra afnemen. Tijdens een KMS of andere controle voldoen haar kamers altijd aan de gestelde kwaliteitseisen.”

Ivanka Besirevic-Curcic
Woonplaats: Alblasserdam
Werkzaam bij: Hago Next/Oceanco

Femy van de Wege schrijft over Ivanka Besirevic-Curcic. “Ivanka is een echte Hago Next-topper. Een onmisbaar talent bij één van de meest bijzondere en veelzijdige bedrijven die Nederland rijk is: Oceanco! Bij deze producent van luxe jachten is namelijk geen dag hetzelfde. Haar dagplanning kan van de één op de andere dag veranderen. Bijvoorbeeld als ze bericht krijgt dat er hoog bezoek op de werf komt. Dat vraagt om een superflexibele houding, enorm organisatietalent en een flinke dosis energie. Dat is een forse uitdaging aangezien er bij Oceanco meer dan 50 nationaliteiten werken, elk met zijn eigen set normen en waarden. In plaats van één opdrachtgever, heeft Ivanka wel 20 verschillende opdrachtgevers die werkzaam zijn vanuit de drie locaties op het terrein. Deze plezierige, humoristische gastvrije en hardwerkende Schoonmaker van het Jaar, zet de dienstverlening van Hago Next tot in de punten weg bij de klant. Behalve schoonmaakdier, is ze vooral ook een facilitair oog. Ze denkt graag mee, is erg sociaal, proactief en gastvrij.”

Janice Goossens
Woonplaats: Oudewater
Werkzaam bij: Dejo Schoonmaakorganisatie/Jan van Dam Transport/Stadskantoor Gemeente Oudewater

Boukje Domburg schreef Janice Goossens in. “Janice blinkt uit in gastvrijheid.” Rayonleidster Hella: “Voor bezoekers doet Janice de deur open. Dan gaat ze hen voor naar de kantine om koffie aan te bieden.” Ze denkt mee. Domburg: “Bij belangrijk klantbezoek komt Janice, ongevraagd, eerder naar haar werk om er zeker van te zijn dat alles perfect schoon is. Zo denkt ze met haar klant mee. Ook stemt ze zelfstandig vakanties en bestellingen af met collega’s uit de buurt om het haar rayonleidster en zelfs onze groothandel makkelijker te maken. Ze biedt kwaliteit. Kroonluchters, flessen wijn en de prijzenkast. Alles is stofvrij.” Plakkend spinrag op een gestucte muur verwijdert ze met speciaal zuigmondje, noteert een jurylid op het rapport bij de interne Schoonmaker van het Jaar-verkiezing. Opdrachtgever Jan van Dam: “Ze let op. Heeft oog voor dingen. We hoeven nooit iets te vragen. Als wij zelf niet toekomen aan de vaatwasser, dan ruimt zij die in of uit. En als de koffiemachine leeg is, vult ze bonen bij. Ze hoeft die extra’s niet te doen. Maar ze doet het!”

Hassan el Hachimi
Woonplaats: Amersfoort
Werkzaam bij: Asito Medical Noord West/Universiteit Utrecht

Joost Brinkhuis stelt Hassan el Hachimi voor. “Hassan staat voor het schoonmaakvak. Hij straalt en draagt uit dat schoonmaken een vak is. Hij denkt na over zijn vak, zoekt naar ontwikkelingen en past zijn kennis en ervaring toe. Als iemand nog twijfelt of schoonmaken echt een vak is, moet je hem met Hassan laten praten. Hassan is een echte vloerenman. De vloer is zijn passie. Hij zorgt ervoor dat iedere vloer eruit ziet als nieuw. Hij geeft niet op tot hij de beste oplossing heeft gevonden voor de uitdaging die voor hem ligt. Daarbij stopt hij niet bij het reinigen van de vloer maar geeft hij ook advies aan collega's en klanten voor verdere verbetering.” Daan Alrich, facility manager van de Universiteit Utrecht: “We hadden in het Koningsbergergebouw een enorme uitdaging. De nieuwe vloer was niet schoon te krijgen. Hassan heeft twee maanden lang iedere dag de vloer geschrobd en, pas toen hij tevreden was, een structurele oplossing bedacht door de vloer te impregneren. Twee weekenden lang bracht hij laag op laag aan, net zolang tot het naar zijn zin was. Nu hebben we een schitterende vloer waar we feestjes op kunnen geven.”

Davut Mercan
Woonplaats: Amsterdam
Werkzaam bij: Westerveld/Hoofdkantoor McDonalds

Pia Kleij draagt Davut Mercan voor. “Je hebt schoonmakers. En je hebt schoonmakers met hoofdletters geschreven. Davut behoort tot die laatste categorie. Hij is de meest allrounde schoonmaker die ons personeelsbestand rijk is. Een frituurpan reinigen? Een team smeden? Een lamp verwisselen? Davut doet het! Deze meewerkende voorman is vijf dagen per week verantwoordelijk voor de schoonmaak en het klein technisch onderhoud op het hoofdkantoor van McDonalds in Amsterdam Zuid-Oost. Davut heeft kwaliteit hoog in het vaandel, is altijd bereikbaar, staat altijd klaar bij ziekte of calamiteiten en is multi-inzetbaar. McDonalds gunt ‘m zijn vakanties, maar het liefst beschikken ze 365 dagen jaar over hem. Simpelweg omdat hij onvervangbaar is, aldus de fastfoodketen.”

Peter van Nuenen
Woonplaats: Hengelo
Werkzaam bij: Hago Food & Industry/Friesland Campina

Tonny Jansen diende de inschrijving die over Peter van Nuenen gaat in. “Er is maar één schoon en dat is echt schoon. Dat is het dagelijks motto van industrieel reiniger Peter. Als vaste kracht van het hoogwerkteam bij melkpoederfabrikant Friesland Campina in Lochem zorgt hij voor schone plafondplaten, balken, pijpen, machines, noem maar op. Iedere dag weer. Een belangrijke taak, want melkpoeder is sterk ontvlambaar. Zijn taak gaat dan ook verder dan een bijdrage leveren aan schone productieomgeving. Hij zorgt dagelijks vooral ook voor een veilige productieomgeving. De veiligheidsregels en strikte hygiënische voorschriften staan in Peters geheugen gegrift. Niet gek dus dat nieuwe medewerkers met Peter op stap worden gestuurd. Met zijn enthousiaste, betrokken houding leert hij nieuwe collega’s zo de fijne, veilige kneepjes van het vak. Elke dag gaat hij weer voor het beste eindresultaat. Peter is secuur, stipt en denkt goed mee. Ziet hij verbeteringen, dan draagt hij die aan. De twee voormannen op zijn locatie zijn dan ook lovend over deze hardwerkende topper.”

Amrish Parbhati Singh
Woonplaats: Zoetermeer
Werkzaam bij: Beercoo Schoonmaakgroep/Avandis/SRK Rechtsbijstand

Betrouwbaar, betrokken, kritisch, sociaal, harde werker, collegiaal, behulpzaam, rustig, alert, flexibel, en proactief. Zo omschrijven Griselda (directe collega), Merel (rayonleidster) en Irene Verhoef (facilitair manager, Avandis) Amrish. Verhoef: “Amrish streeft naar perfectie. Hij voelt zich heel verantwoordelijk voor zijn werkzaamheden. Heeft geen mentaliteit van tijd is tijd. Hij zorgt ervoor dat zijn werkzaamheden zijn afgerond. Klaagt nooit, is altijd vrolijk en behulpzaam naar iedereen toe. Hierdoor wordt Amrish ook volledig betrokken in onze organisatie.” Merel vult aan: “Hij vraagt proactief om feedback en ziet dat als een cadeautje.” Dat komt bij hem niet uit onzekerheid voort, maar juist uit zijn motivatie om anderen optimaal van dienst te zijn. Daarin gaat hij ver. Hij maakt er een sport van om die feedback eerder dan verwacht voor de klant opgelost te hebben.”

Nermin Raifova
Woonplaats: Utrecht
Werkzaam bij: Gom Schoonhouden/Leaseplan

Simone van de Velde-Mols vertelt over Nermin Raifova. “Nermin is praktisch altijd aanwezig, maar wanneer ze er niet kan zijn, regelt ze haar vervanging zelf. Haar zoon is namelijk ook werkzaam bij Gom en valt dan in. Ze is goed bekend met de materialen en middelen. Vooral haar eigen indeling van de werkzaamheden naar aanleiding van wat ze ziet en tegenkomt, is een meerwaarde voor deze klant. Nermin maakt haar planning voor de week zelf. Check & act is haar op het lijf geschreven. Ze werkt heel zelfstandig. Als het toilet verstopt is, verhelpt ze dit zelf. Ze regelt alles zelf. Ook defecte wasmachines en schrobmachines. Ze heeft dus technisch inzicht en organiseert de zaken zelf. En ook heel belangrijk: ze is altijd vrolijk. Nermin heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en weet van aanpakken. Ze is zeer betrokken bij haar werk; het kost haar nooit moeite om even buiten haar werkzaamheden een helpende hand te bieden.”

Tuncay Seyrek
Woonplaats: Utrecht
Werkzaam bij: Hago/Hogeschool voor de Kunsten

Tim ten Bokkel Huinink is lovend over Tuncay Seyrek. “Toen een afvaardiging van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht in haar zoektocht naar een nieuw onderkomen de locatie aan de Oudenoord in Utrecht bezocht, was deze diep onder de indruk van de kwaliteit van de schoonmaak. Met dank aan meewerkend voorman Tuncay. Toen HKU later daadwerkelijk haar intrek in het pand nam, was er dan ook maar één partij die de schoonmaak voor haar rekening mocht nemen: Hago. In de afgelopen 5 jaar dat Tuncay verantwoordelijk is voor de locatie, scoorde hij slechts éénmaal een onvoldoende voor een VSR-meting. Nou, dan versta je je vak als schoonmaker! Tuncay weet structureel op het hoogste niveau te scoren, omdat hij in staat is superteams te smeden. En als er iemand is met hart voor de zaak dan is het Tuncay.”

Kung Trakoonkhammuang
Woonplaats: Volendam
Werkzaam bij: EW Facility Services/Hotel Spaander

Anke Wolfert, housekeeper van EW Facility Services: “De meest betrokken en loyale collega die ik ken is Kung. Een loyale, enthousiaste medewerker die passie heeft voor haar vak. Ze heeft alles en dat beetje meer in huis dat nodig is voor de titel Schoonmaker van het Jaar. Kung staat voor: Topkwaliteit die zij met veel inzet en passie levert. Ze is productief en neemt initiatief wanneer de situatie hierom vraagt. Is er iemand ziek? Dan is ze altijd bereid om bij te springen. Ze zorgt voor een verzorgde en nette werkwagen en stofzuiger. Ze kan goed communiceren met haar leidinggevende maar ook met haar collega’s en de gasten van het hotel. Ze is daarbij bescheiden, vriendelijk en beleefd. Heeft alles wat een kamermeisje in zich moet hebben om het vak uit te voeren. Zij identificeert zich met haar werk. Kung in drie woorden: Top kwaliteit, collegialiteit en flexibiliteit!”

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.